Site Overlay

Sådan forvandler du vandbakkelser til lækre fastelavnsboller

Fastelavnsbollen var oprindeligt tænkt som et fedt og lækkert stykke bagværk, man spiste op til fasten.

Selvom de færreste danskere rent faktisk faster, har vi dog beholdt den lækre fastelavnsbolle. De fleste kender den nok primært som gærbollen med fyld af creme og måske en smule syltetøj, men afhængigt af tid, tradition og geografi kan fastelavnsbollen også have mange andre former. Hvis du altså er begyndt at kede dig lidt over den velkendte gærbolle lavet på hvedemel behøver du ikke at give op på den hyggelige og lækre tradition.

Bag vandbakkelser

I stedet kan du lave en lidt mere speciel, og muligvis også lidt mere udfordrende udgave af vandbakkelse. Selvom de fleste forbinder vandbakkelse med børnefødselsdage og kagemand, kan kagen også virke i rigtig mange andre sammenhænge. Den smørfyldte dej spiller for eksempel rigtig godt sammen med en smule flødeskum og muligvis list syrligt syltetøj. Har du mod på at udfordre traditionerne, kan du altså med fordel forsøge at forvandle vandbakkelser til lækre fastelavnsboller.

Hvis du ikke har en opskrift på vandbakkelser til at ligge, kan du lade dig blive inspireret af Vielskermad.dk og deres opskrift på den velkendte kage. Du behøver dog næppe læse den meget mere end en enkel gang, for vandbakkelser består kun af fire ingredienser: Æg, hvedemel, vand og smør.

Dermed ikke sagt, at det at lave gode vandbakkelser nødvendigvis er nemt. Selvom nogle foretrækker den smattede og sammenfaldne version af vandbakkelsen, er det lette og luftfyldte indre karakteristisk for kagen. En utæt ovn eller bare for lidt bagetid kan altså ende med at have katastrofale konsekvenser. Netop det luftfyldte indre er nemlig centralt, hvis du ønsker at lave dine vandbakkelser til fastelavnsboller.

Du bestemmer selv fyld

Når først du er lykkedes med luftige vandbakkelser i den rette størrelse, er det nemlig tid til at flække dem på langs og fylde dem til fastelavnsboller med hvad end du kan finde på. Klassikeren er selvfølgelig enten kagecreme eller flødeskum samt en smule syrligt flødeskum.

Som sagt virker vandbakkelser dog godt med rigtig mange forskellige ingredienser. Når du nu endelig er i gang med at udfordre traditioner og måske også dine gastronomiske evner, kan du lige så godt gå hele linjen ud. Det kunne jo for eksempel være, at du altid har drømt om at få en fastelavnsbolle med cremet fyld af nougat eller marcipan.

Er du knap så eventyrlysten kan du også nøjes med at give flødeskummen både figurativ og bogstavelig kant ved at tilføje knuste makroner. Vil du prøve noget helt nyt, og er du ligesom mange andre danskere blevet bidt af ideen om lakrids i dit bagværk, kan du også tilføje det til dine fastelavnsboller af vandbakkelse. Det kan du gøre ved et tilføje en smule lakridsekstrakt eller knuste lakridsbolsjer.

Du kan sikkert finde på mange andre ideer, der vil smage dig og familien bedre, og denne form for fastelavnsbolle er, grundet vandbakkelsens cremede men eller neutrale smag, et godt grundlag for den slags eksperimenter.

Pynt dine fastelavnsboller

Selvom fyldet er vigtigt i en fastelavnsbolle, er det dog ikke det eneste, du bør bruge al din tid og kreative energi på. Pynt på toppen af fastelavnsbollen er naturligvis også vigtigt for at det overhovedet kan kaldes en fastelavnsbolle. Her har du dog også ret frie hænder. Klassikeren, hvad end du får dine fastelavnsboller fra bageren eller mormors køkken, er det farvede glasur. Ønsker du at tage dine fastelavnsboller til nye højder kan du pynte dem med en ren glasurmosaik ved at bruge flere farver glasur i pyntningsprocessen.

Pas dog på med at bruge for meget, for sukkersmagen fra pyntningsglasuren bør ikke overdøve smagen fra fyldet. Særligt når det gælder fastelavnsboller af vandbakkelser, som jo gerne skal være lette i både smag og udseende, kan det være en god ide i stedet bare at pynte med en lille top af flødeskum og et par mandelsplitter eller lignende. Det fede ved vandbakkelser som fastelavnsboller er jo dog netop, at du har muligheden for at nyfortolke fastelavnsbollen.

Copyright © 2021 Gastrokemi.dk. All Rights Reserved. | Foodoholic by Catch Themes