Site Overlay

Skal du have is i din Gin & Tonic?

Det er mere og mere populært at gå op i drinks og specielt drinks med gin er de seneste år eksploderet på menukortene på bar stederne, hvor den kommer i alle afskygninger og smage.

Dette er også en udvikling vi ser i de private hjem, hvor nu mere høre ”skal du have en G&T?” end ”vil du have et glas rødvin?”. Lige netop Gin gør sig som en snaps bedst når den er vel nedkølet og i drinks bruger man isterninger til dette formål.

Lige som gin salget er mere end fordoblet det sidste fire år se vi også en tendens til at private køber isterningmaskiner for at tage deres drinks et niveau højere.

Det med isen, har faktisk flere formål end bare at nedkøle ens drink:

  • Når isen stille og roligt smelter og bliver til vand går det ud og gøre ens drink mere smooth, og kan hjælp til at gøre en stærk smagende drink mere mild. Det er blandt andet derfor man kender udtrykket ”on the rocks” som er en smartere måde at sige ”Puha, en rom smager godt, men er lidt for kras til mig, så jeg toget noget is i for at gøre den mere mild”.
  • Isterning og kulsyre. Nå du er på bar eller restaurant, så putter de altid is i din drink eller sodavand. Det er mest fordi de så på den måde kan sparer penge og din drink bliver kold. Men det har faktisk også vist sig at isterninger gør at din f.eks. sodavand holder længere på sin kulsyre end hvis du ikke brugte isterninger = en drink der holder sig frisk længere.

Nu hvor vi ved hvorfor vi skal bruge isterninger, hvilke skal man så bruge?

I den professionelle verden findes der tre typer isterninger til drinks: Isterninger, brudis og Ice Balls.

Isterninger
Er de helt klassiske isterninger man kender fra barerne i byen, der er enten firkantet eller cylinderformet. De er store i det og der gør at de smelter langsomt da de har en store overflade. Der er bedst i drinks som kræver mindre effekt af isen.

Brudis
Denne is type er mest brugt i f.eks. en drinks som mojito, her er der en masse små stykker is i flager som alle er små og derved opløses hurtigere end de store. Det er som nævnt godt i en mojito da vandet fra isen hjælpe til at blande ingredienserne bedre sammen, samt til at mildne smagen. Brudis er kortforklaret isterninger der er smadre og derfor i mindre stykker.
Iceball:

En iceball har to formål – at give så lidt vand til en drink som mulig og derved beholde den samme smag længere tid og nedkøle drinken. En iceball er en stor kugle og det er faktisk en af de nyere innovationer inden for isterninger. Du ser dem mest på barer der har en stærk holdning om hvad der serverer og et professionelt team, altså vi er langt over Crazy Daisy skalaen. Desuden giver den et visuelt flot udtryk at have en stor isterning kugle i ens drink

Skal jeg have en isterningmaskine?

ja! – Det er det korte svar, fordi at rende i netto hele dagen bliver du både træt af men det gør også ondt på pengepungen. Isterningmaskine til husholdning er de seneste år blevet så billige at alle kan være med. En ”ok” husholdnings maskine koster lige over tusind kroner, når den ikke er på tilbud.

Det kan altså bare noget at have sådan en isterningmaskine, både i dine drinks men også til ungernes saftevand eller når du serverer en koldhvidvin på terrassen, når du serverer friske skaldyr på et flot flad med citroner og isterninger i bunden. Det er kun din kreativitet der sætter grænsen.

Der er endda nogle husholdninger der går all in så de vælger at købe en professionel isterningmaskine, som man kender det fra restauranter og barer. De koster lidt mere end dem til husholdning og man skal huske at have et filter på der kan fjerne kalket fra vandet.

Copyright © 2021 Gastrokemi.dk. All Rights Reserved. | Foodoholic by Catch Themes