Site Overlay

De romerske pastaretter: “i primi romani”

Alle egne af Italien har sine pastaretter, lokale specialiteter hvor opskriften går i arv og hvor der holdes strengt på ikke at afvige fra den originale opskrift. I Rom har man “i primi romani” – de romerske pastaretter.

Konge af de romerske pastaretter, er måske en af verden mest berømte pastaretter, nemlig “la carbonara”. Men der findes også de øvrige, og de ligger også dybt i den romerske folkesjæl. Herunder får du en miniguide til “i primi romani”, samt vigtigt huskeregler i forbindelse med retterne.

De fire mest berømte romerske pastaretter er:

  • Rigatoni alla Carbonara
  • Bucatini all’Amatriciana
  • Tonnarelli Cacio e Pepe
  • Spaghetti alla gricia

Rigatoni alla Carbonara

Fløde og bacon er BIG NO GO når det kommer til at lave en klassisk Carbonara, der skal selvfølgelig bruges æg, Pecorino romano og guanciale i stedet. Historien omkring tilblivelsen af Carbonara varierer lidt, men det der hyppigst fortælles er at da de allierende tropper ankom til Rom og befriede byen i slutningen af Anden Verdenskrig, havde de æg og guanciale, mens romerne have pasta og Pecorino-ost, tilsammen gav det en Carbonara.

En anden vigtig detalje omkring Carbonara er typen af pasta, dette gælder iøvrigt for alle italiensk pastaretter. Pasta er ikke bare pasta. Til de klassisk retter, er det vigtige at bruge det pasta som hører til, og til nye og hjemmelavede pastaretter, er det vigtigt at gøre sig umage med at vælge den helt rigtige pastatype til retten. Valgte mellem korte og lange pastaer, er et spørgsmål om liv og død i Italien.

Mange laver ofte Carbonara med spaghetti, men den født med en kort pasta. Nemlig Rigatoni.

Vil du være sikker på at lave den helt klassiske Carbonara, kan du herunder se den lavet af den italiensk kok Luca Pappagallo. Selvom der tales italiensk, bør opskriften at kunne følge via videoen.

Bucatini all’Amatriciana

Den næste romerske pasta er næsten ligeså berømt som Carbonara, det er nemlig Amatriciana. Originalt serveres Amatriciana med Bucatini-pasta, som er en tyk lang pasta med hul igennem. Også kendt som pastaen som ødelægger de lyse skjorter hvis man ikke er forsigtig med sovsen. Herunder kan opskriften på Amatriciana ses med kokken Stefano Barbato:

Tonnarelli Cacio e Pepe

Cacio e Pepe er født med den lange Tonnarelli-pasta og selvom retten på papiret er den mest simple af de romerske pastaretter, så er det måske den sværeste at lykkes med. Herunder ses retten med med kokken Nicolò Zambello:

Spaghetti alla gricia

La Gricia er måske den mindst kendte af de romerske pastaretter, de tre storebrødre løber ofte med alt berømmelsen, men spaghetti alla gricia er bedst værd at prøve over en god frokost i Rom. Herunder ses opskriften med kokken Max Mariola:

De fire romerske pastaretters familietræ

Sammenhængen mellem de fire romerske pastaretter kan opstilles som på billedet herunder.


Oversættelser: Pomodoro = tomat. Uovo = æg

Prøv også: Måltidskasser til 1 person.